Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on luottamuksellista ja ennaltaehkäisevää matalan kynnyksen keskusteluapua. Ratkaisukeskeisessä terapiassa keskitytään tulevaisuuden mahdollisuuksiin ja asiakkaan omien voimavarojen ja vahvuuksien löytämiseen. Lyhytterapiassa on vähemmän käyntikertoja kuin pitkäkestoisessa terapiassa ja tavallisesti lyhytterapian kesto onkin noin 5-20 kertaa asiakkaan yksilölliset tarpeet ja toiveet huomioiden. Usein jo muutama kerta voi riittää.
Kenelle ratkaisukeskeinen lyhytterapia sopii?
Lyhytterapia sopii kaikille, jotka haluavat tukea elämän solmuihin, kuten epämääräiseen pahaan oloon, ihmissuhteiden haasteisiin, stressiin, ahdistukseen, uupumukseen tai unettomuuteen tai esimerkiksi odottaessa pääsyä pidempiaikaiseen terapiaan kuten psykoterapiaan.
Lyhytterapiaan ei tarvitse lääkärin lähetettä tai diagnoosia. Lyhytterapia ei ole psykoterapiaa, eikä se kuulu Kela -korvauksen piiriin. Tarvittaessa terapeutti ohjaa asiakkaan aina eteenpäin lääkäriin tai psykoterapiaan. Psykoterapiasta voit lukea lisää täältä.
Lyhytterapia ei sovellu vakavien mielenterveyshäiriöiden hoitoon.
Mitä ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa tapahtuu?
Terapiassa keskustellaan asiakkaan toivomista aiheista. Terapiassa saa puhua ihan kaikesta, mitä mielessä on. Minun tehtäväni terapeuttina on auttaa asiakastani ymmärtämään itseään ja tilannettaan sekä löytämään ratkaisun avaimet haastaviin tilanteisiin ja ongelmiin. Terapian tavoitteena on löytää uusia näkökulmia, luoda yhteyttä omiin vahvuuksiin ja voimavaroihin sekä mahdollistaa askel askeleelta liikkumisen kohti asiakkaan toivomaa tulevaisuutta.
Valitset itse kuinka paljon haluat tilanteestasi ja ongelmastasi kertoa. Terapeuttina tehtäväni on auttaa sinua löytämään ratkaisut tilanteeseesi avaavien ja oivalluksia luovien kysymysten kautta.
Olet tervetullut vastaanotolleni juuri sellaisena kuin olet. Minusta terapeuttina voit lukea lisää täältä.