Ulkonäköpaineilla tarkoitetaan kokemusta siitä, että oma keho ja ulkonäkö ei täytä omia, toisten tai yhteiskunnan ihanteita tai odotuksia. Ulkonäköpaineisiin liittyy huolta, kriittisyyttä ja epävarmuutta omasta ulkonäöstä ja kehosta. Ulkonäköpaineet voivat kohdistua myös johonkin tiettyyn osaan omassa kehossa. Ulkonäköpaineet voivat näyttäytyä esimerkiksi korostuneena oman ulkonäön miettimisenä huolestuneeseen tai kriittiseen sävyyn, epävarmuutena ja itsen kritisointina, riittämättömyyden tunteena ja vertailuna muihin. On kovin tavallista kokea ulkonäköpaineita.
Mistä ulkonäköpaineet johtuvat?
Ulkonäköpaineet voivat johtua kovin monenlaisista asioista. Esimerkiksi muiden tarkoitukselliset tai tahattomat kommentit ja sanat voivat satuttaa ja jäädä mieleen luomaan paineita. Myös esimerkiksi kiusaaminen voi vaikuttaa kehonkuvaan ja luoda osaltaan ulkonäköpaineita. Toisaalta vertailu, kulttuuri, yhteiskunta, media ja some ovat merkittävässä roolissa luomassa ulkonäköpaineita. Ulkonäköpaineita voi olla myös ilman ikäviä kokemuksia tai muiden arvostelevia kommentteja. Ulkonäköpaineita voi muodostua myös, jos oma sisäinen puhe on kovin ankaraa ja kriittistä, mieli on kovin joustamaton tai taipuvainen mustavalkoiseen ajatteluun tai jos oman arvonsa on ripustanut muiden ihmisten varaan.
Miten käsitellä ulkonäköpaineita?
Hyvä uutinen on, että omaa kehosuhdetta voi työstää ja ulkonäköpaineita on mahdollista työstää ja helpottaa. Ankara, kriittinen ja arvosteleva sisäinen puhe on yks ulkonäköpaineita vahvistavista ja ylläpitävistä tekijöistä. Se miten puhuu itselleen on yksi tärkeimmistä työkaluista ulkonäköpaineiden työstämisessä. Siitä miten sä puhut itsellesi, tulee sun todellisuutta. Ulkonäköpaineiden työstämisen voi aloittaa esimerkiksi siitä, että tarkastelee ulkonäköpaineita hieman. Missä tilanteissa ne ovat erityisesti läsnä? Entä missä ei? Millaisina ajatuksina ne esiintyvät? Mitä tunteita niihin liittyy? Jo se et huomioi mitkä, ajatukset ovat ulkonäköpaineen ajatuksia, voi auttaa ottamaan etäisyyttä niihin. Voit myös tarkastella, millaisia uskomuksia tai ajatuksia niihin liittyy? Uskomuksen voi tunnistaa esimerkiks pitäisi, täytyy ja on pakko -sanoista. Pohdi sitten, mitä muuta voisit ajatella ulkonäköpaineen esittämän ajatuksen sijaan? Löydätkö mitä tahansa muuta näkökulmaa? Mitä sulle rakas ja hyvää tahtova läheinen sanoisi tai olisi asiasta mieltä?
Ulkonäköpaineiden helpottamisessa korostuu myös kehosuhde. Hyvä kehosuhde ei perustu siihen, että keho olisi täydellinen tai täyttäisi ulkopuolisia kauneusihanteita tai omia tai muiden odotuksia, vaan siihen, että pystyy arvostamaan omaa kehoa sellaisena kuin se on, hyväksyen sen yksilöllisyyden. Omaa kehosuhdetta voi hoitaa, pyrkimällä hyväksymään kehonsa sellaisena kuin se on. Voi olla hyvä viedä huomio myös siihen miten keho toimii ja mitä se sulle mahdollistaa. Pyri etsimään asioita, joista voit olla sun keholle kiitollinen tästä näkökulmasta, mitä kaikkea sun keho sulle mahdollistaa. On hyvä tietää, et itsensä hyväksyminen ei tarkoita sitä, että itseään ei saisi kehittää tai ulkonäöstä huolehtia. Itsensä hyväksyminen ei tarkoita myöskään passiivisuutta tai luovuttamista. Itsensä hyväksyminen on aktiivinen valinta, jonka myötä omaa kehoa kohtelee arvostavasti silloinkin kun haluaa kehittää tai muuttaa jotain itsessään.
Myötätuntoa tarvitaan itsensä hyväksymisessä
Itsensä hyväksymistä voi helpottaa se, että etsii myötätuntoisempaa suhtautumista itseensä ja omaan kehoon. Erityisesti niissä hetkissä, joissa ne ulkonäköpaineet ovat läsnä tai oma keho ahdistaa, on hyvä pyrkiä etsimään lohduttavia, myötätuntoisia ja lempeitä sanoja itselle. Voit esimerkiksi pohtia, mistä asioista pidät itsessäsi? Millaisina hetkinä tunnet itsesi hyväksi, kauniiksi, ihailluksi tai arvostetuksi? Mitä silloin ajattelet itsestäsi?
Jos tässä kohtaa susta tuntuu siltä, että hyvät välit omaan kehoon tuntuvat liian haastavalta, niin neutraalit tai diplomaattiset välit ovat ihan tosi riittävät.
Kuuntele podcast jakso ulkonäköpaineiden käsitelystä täältä.
Lähteet:
https://helda.helsinki.fi/items/928abc83-6ec8-4d4f-9c77-e8053aac244b
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0736585319308111?via%3Dihub
https://www.mielenterveystalo.fi/fi/omahoito/sukupuoli-identiteetin-jasentamisen-omahoito-ohjelma/12-kohti-positiivisempaa-kehosuhdetta
https://psykologilehti.fi/keho-ei-ole-vain-biologiaa
Keeping up appropriate appearances, Physical appearance, social norms and gender in Finland, Väitöskirja, Erica Åberg, 2020