Riittämättömyyden tunne syntyy, kun yksilö kokee, ettei ole jollain tapaa tarpeeksi, kuten ei tarpeeksi hyvä, osaava, kaunis, tehokas, kiinnostava, arvokas tai riittävä sellaisena kuin on. Riittämättömyyden tunteisiin voi liittyä häpeää, epävarmuutta, syyllisyyttä, pelkoa torjutuksi tai hylätyksi tulemisesta tai siitä, ettei tule hyväksytyksi muiden silmissä. Riittämättömyyden tunne voi liittyä moniin asioihin, kuten esimerkiksi ihmissuhteisiin, työhön, velvollisuuksiin, elämän eri rooleihin, omaan kehoon tai tärkeäksi pitämiinsä asioihin.
Riittämättömyyden tunteet voivat johtua monista tekijöistä
Kovin tavallisia riittämättömyyden tunteiden luojia ovat esimerkiksi vertailu muihin ihmisiin, taipumus perfektionismiin, vaativuuteen tai tunnollisuuteen, kuormittavat elämäntilanteet ja kriisit, ero, uupumus, työttömyys tai ruuhkavuodet. Toisinaan riittämättömyyden tunteet voivat olla myös seurausta lapsuuden tai nuoruuden kokemuksista, jos on oppinut, että hyväksyntä tai rakkaus on sidoksissa suorituksiin tai toisten miellyttämiseen, voi kasvaa jatkuva tarve “ansaita” hyväksyntä, jolloin riittämättömyyden tunteet voivat olla läsnä jatkuvasti.
Miten helpottaa riittämättömyyden tunteita?
Riittämättömyyden tunteita voi käsitellä tarkastelemalla niihin liittyviä uskomuksia ja sisäistä puhetta.Aluksi voi olla hyvä pyrkiä tunnistamaan riittämättömyyden tunteita ja niihin liittyviä uskomuksia ja ajatuksia. Uskomuksen voi tunnistaa mm. joustamattomuudesta, mustavalkoisuudesta tai “pitäisi” tai “pakko” sanasta. Kun tunnistat riittämättömyyden tunteisiin liittyviä vaativia ajatuksia, voit pohtia onko asiaan löydettävissä mitään muuta näkökulmaa? Pitääkö vaativa ajatus objektiivisesti tarkasteltuna todella paikkansa? Pyri tuomaan myötätuntoista näkökulmaa ja suhtautumista itseesi vaativuuden rinnalle.
Pyri päästämään myös irti vertailusta. Muistuta itseäsi siitä, että muiden elämät eivät ole vertailukelpoisia omaasi. Jokainen elää omaa yksilöllistä elämäänsä omalla tavalla ja omassa tahdissaan. Voit pohtia, millaiset asiat ovat sinulle todella tärkeitä? Millaista on omien arvojesi mukainen elämä? Mikä olisi oikeasti riittävää? Riittävä voi tarkoittaa myös ihan ok:ta. Riittämättömyyden tunteet tarvitsevat lopulta myötätuntoista suhtautumista itseäsi kohtaan. Jos myötätuntoinen suhtautuminen itseen tuntuu tässä kohtaa hankalalta, neutraali suhtautuminen on riittävää.
Jatkuva riittämättömyyden tunne voi uuvuttaa ja viedä ilon elämästä. Riittämättömyyden tunteita voi kokeilla käsitellä, kuten muitakin hankalia tunteita. Pyri hyväksymään tunne, tarkastele sen taustalta löytyviä täyttymättömiä tarpeita ja mahdollisuuksien mukaan vastaamaan näihin tarpeisiin. Usein vaihtoehtoiset näkökulmat, kannustava ja myötätuntoinen sisäinen puhe tarvitsevat aikaa, toistoa ja harjoitusta.
Riittävyyden kokemus lähtee siitä, että annat itsellesi luvan riittää itsellesi. Muistuta itseäsi siitä, että olet arvokas, rakastettava ja riittävä juuri sellaisena kuin olet.
Kaipaatko tukea riittämättömyyden tunteiden käsittelyyn?