Kuolemanpelon kokeminen on kovin inhimillistä ja tavallista. Kuolema on erottamaton ja luonnollinen osa kaikkea elämää. Jokainen meistä kuolee joskus. Usein kuolemasta tekee pelottavaa juuri sen tuntemattomuus, hallitsemattomuus, ennakoimattomuus ja toisaalta lopullisuus. Kuolemaan liittyy väistämättä myös luopumista ja irrottamista.
Kuolemanpelko voi liittyä kuolemaan monella tavalla
Kuolemassa voi pelottaa erityisesti se, sattuuko se, onko se kivuliasta tai pelottavaa, ihmisen mielen vaikeus käsittää olemassaolon loppumista, olemattomuutta, oman elämän jäämistä kesken tai ettei saisikaan tilaisuutta toteuttaa tulevaisuuden toiveitaan tai saada sellaisia kokemuksia ja asioita, joita elämältä toivoo. Kuolemassa voi pelottaa myös läheisten kuolema ja sen myötä heidän menettämisen. Kuolemanpelossa voi nousta ajatuksia siitä, miten selviäisi ilman rakkaitaan, miten kestäisi läheisen menettämisen ja siihen liittyvät tunteet, kuten ikävän tai surun. Toisaalta kuolemanpelkoon voi liittyä huolta siitä, miten omat läheiset pärjäisivät jos itse kuolisi.
Kuolemanpelko voi tuntua toistuvina epämiellyttävinä ja ahdistavina ajatuksina, korostuneena huomion kiinnittämisenä kaikenlaisiin uhkiin ja vaaroihin, sekä niihin varustautumisena. Toisinaan kuolemanpelko voi olla kokonaisvaltainen ajatus ja tunne josta on vaikea irrottaa, aiheuttaen niin voimakasta ahdistusta, että se haittaa jokapäiväistä elämää, vie aikaa, energiaa ja vaikuttaa yksilön hyvinvointiin heikentävästi tai estää nauttimasta elämästä tai tekemästä niitä asioita, joita ehkä omassa elämässään haluaisi tehdä.
Miten kuolemanpelkoa voi käsitellä?
Kuolemanpelon äärelle voi olla hyvä pysähtyä. Sen sijaan, että pyrkisi työntämään pois ahdistavia tai pelottavia ajatuksia, voi olla hyvä pyrkiä hyväksymään ja sallimaan niiden läsnäolo. Voit sanoittaa itsellesi, että ajatus kuolemasta tuntuu pelottavalta. Pyri löytämään myötätuntoa itseäsi kohtaan. Kuolema saa pelottaa. Useimmat meistä kokevat kuolemanpelkoa jossain vaiheessa elämäänsä. Voit pohtia, mitä ajattelet kuolemasta? Millaisia ajatuksia siihen liittyy? Tutki sitten hetki pelon tunnetta. Mitä pelko sanoo sinulle? Millaisia tarpeita ehkä löydät tunteen takaa? Mitä tunne tarvitsisi sinulta? Mitä muita tunteita huomaat olevan läsnä? Entä millä tavoin voisit tuoda itsellesi turvaa ja lohtua tässä hetkessä? Pyri hengittämään tilaa tunteen ympärille. Tunne ei ole vaarallinen, vaikka se tuntuisi kurjalta tai pelottavalta. Tämäkin tulee menemään ohi.
Toisinaan kuolemanpelko voi tarjota sinulle tärkeää tietoa. Suuntaamalla huomion siihen, mitä asioita ja ajatuksia kuolemanpelkoon liittyy, voit löytää asioita ja tarpeita, joihin koet tärkeäksi keskittyä. Elämän rajallisuuden tiedostaminen voi auttaa kirkastamaan omia arvoja ja suuntaamaan huomiota kohti asioita, jotka koet tärkeiksi ja merkitykselliseksi. Voit pohtia esimerkiksi, millaiset asiat tekevät sinut onnelliseksi? Millaisiin asioihin käytät mielelläsi aikaa tai energiaa? Kenen seurassa viihdyt? Millaisissa hetkissä koet olevasi eniten läsnä? Onko jotain, minkä koet tärkeäksi tehdä tai sanoa? Mikä auttaa sinua rauhoittumaan? Entä millaisia ihmissuhteita toivot elämääsi? Millaisia haaveita tai unelmia sinulla on? Onko jotain, joka painaa sun mieltä? Mikä voisi olla ensimmäinen askel asian ratkaisemiseksi? Kuolemanpelon tarkastelu ja siitä puhuminen, joko läheisten, vertaistuen tai ammattilaisen kanssa voi auttaa. Myös vastaanotollani etäterapiassa voidaan käsitellä kuolemanpelkoa. Varaa oma aikasi terapiaan täältä.
Kuolemanpelon voi valjastaa kiitollisuudeksi
Kuolemanpelon ja siihen usein liittyvän pelon menettämisestä, joko läheisten tai oman elämän menettämisestä, voi minun näkemykseni mukaan valjastaa myös kiitollisuudeksi. Huoli menettämisestä voi kertoa siitä, että elämässäsi on asioita ja ihmisiä, jotka ovat ikävöimisen arvoisia. Kiitollisuus elämäsi ihmisistä, siinä olevista ja siitä ehkä jo poistuneista, ja toisaalta kaikista niistä asioista jotka sun elämän polulle on mahtuneet ja tehneet siitä just sun elämän. Kiitollisuus voi auttaa olemaan läsnä hetkessä ja muistamaan kaiken sen hyvän mitä elämäsi polulle on ripoteltu. Se voi auttaa ehkä näkemään, että elämän väliaikaisuus tekee siitä kaunista ja ainutkertaista. On hyvä myös muistaa, että kuolema ei tee elettyä elämää elämättömäksi.
Kuolemanpelon äärellä voit pohtia, millaiset asiat tai ajatukset tuovat sinulle lohtua ja turvaa? Voit kokeilla laskeutua tietoisesti tähän hetkeen esimerkiksi rauhallista hengitystä apuna käyttäen. Jos ajatus kuoleman hyväksymisestä tuntuu hankalalta juuri nyt, kannustan sinua kiinnittämään huomion elämään. Jokaisena päivänä siihen asti, että tulee sinun aikasi lähteä, sinä elät, ainutkertaista ja omannäköistä, täyttä elämää. Kuolemanpelonkin keskellä voit auttaa itseäsi löytämään turvaa, lohtua ja iloa.
Kuuntele lisää miten käsitellä kuolemanpelkoa podcast jaksosta täältä.
Lähteet:
Kuoleman kulttuurit Suomessa, Hakola, Kivistö & Mäkinen, 2014
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321939
https://sydan.fi/artikkeli/kun-kuolema-pelottaa
https://www.verywellmind.com/scared-to-death-of-death-1132501
Vastaa