Moni pohtii mikä on seksuaaliterapian ja seksuaalineuvonnan ero, ja mistä voisi tietää kumpi tulisi valita omaan tilanteeseen. Seksuaalineuvonta ja seksuaaliterapia ovat molemmat seksologian kentän koulutettujen ammattihenkilöiden tarjoamia seksuaaliterveyden edistämisen palveluita, joissa ratkotaan seksuaalisuuden ja seksin pulmatilanteita. Seksologialla tarkoitetaan moniammatillista seksuaalisuuden ja seksin tieteellistä tutkimusta ja tiedon soveltamista käytäntöön. Seksologian kentälle kuuluvat seksuaalineuvonnan ja seksuaaliterapian lisäksi myös seksuaalikasvatus ja kliininen seksologia.
Seksuaalineuvonta on seksuaaliterapiaa lyhytkestoisempaa keskusteluapua
Seksuaalineuvonta eroaa seksuaaliterapiasta, sillä se on seksuaaliterapiaa lyhytkestoisempaa keskusteluapua. Seksuaalineuvonnassa ei käytetä terapeuttisia menetelmiä asiakkaan tilanteen tukemiseksi ja ratkaisemiseksi. Seksuaalineuvonta antaa perustason tietoa ja vastauksia yksittäisiin seksuaalisuuden ja seksin kysymyksiin ja pohdintoihin. Seksuaalineuvonnan kesto on tavallisesti n. 1-5 tapaamiskertaa. Yksinkertaistettuna voitaisiin todeta seksuaalineuvonnan olevan seksuaaliterapiaa lyhytkestoisempaa, rajatun tiedon ja neuvojen tarjoamista ja sallivaa luvan antamista. Seksuaalineuvonta on seksuaaliterapian tapaan aina asiakkaan tarpeista lähtevää. Seksuaalineuvontaan kuuluu aloitus-, työskentely-, ja lopetusvaihe. Seksuaalineuvonnassa voidaan käsitellä esimerkiksi haasteita seksielämässä, seksuaalisessa halussa ja kehonkuvassa tai itsetunnossa. Usein seksuaalineuvonnasta voi olla apua myös intiimien ihmissuhteiden vuorovaikutuksen tai läheisyyden pulmatilanteissa.
Seksuaaliterapia on seksuaalineuvontaa pitkäkestoisempaa. Seksuaaliterapian kesto on tavallisesti noin 5-20 tapaamiskertaa asiakkaan yksilölliset tarpeet huomioiden. Toisinaan seksuaaliterapia voi kestää myös pidempään. Seksuaaliterapiassa käytetään terapeuttisia menetelmiä, jotka voivat vaihdella terapeutin suuntauksesta riippuen. Näitä voivat olla esimerkiksi ratkaisukeskeisen tai psykodynaamisen viitekehyksen menetelmät. Seksuaaliterapiassa voidaan keskustella muun muassa seksiin ja nautintoon liittyvistä kysymyksistä, seksuaalisesta haluttomuudesta tai halujen eriparisuudesta, fantasioista ja fetisseistä, orgasmiin, kiihottumiseen ja erektioon liittyvistä asioista ja ihmissuhteiden kysymyksistä. Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä.
Seksuaaliterapiaan vai seksuaalineuvontaan?
Seksuaalineuvontaan ja seksuaaliterapiaan voi tulla kuka vain, silloin kun haluaa pohtia seksin, seksuaalisuuden ja ihmisuhteiden teemoja yhdessä ammattilaisen kanssa. Seksuaalineuvonta voi soveltua parhaiten yksittäisissä, seksuaalisuuden, seksin ja ihmissuhteiden kysymyksissä nykyhetkeen keskittyen. Tarvittaessa ammattilainen ohjaa asiakkaan seksuaaliterapiaan.
Seksuaaliterapiassa tarkastellaan seksuaalisuuden kysymyksiä laajemmin ja syvemmin terapeuttisia menetelmiä käyttäen. Seksuaaliterapia soveltuu hyvin silloin, kun asiakas haluaa pohtia syvemmin omaa seksuaalisuutta ja sen pulmatilanteita. Seksuaaliterapiassa voidaan pohtia kokonaisvaltaisesti yksilön suhdetta omaan seksuaalisuuteen ja tarkastella myös menneisyyden tapahtumia ja niiden vaikutusta seksuaalisuuteen.
Jos olet vielä epävarma minkä ajan varata, ei hätää. Ole rohkeasti yhteydessä yhteydenottolomakkeella tai sähköpostitse niin katsotaan yhdessä yksilölliseen tilanteeseesi sopiva aika. Voit ottaa yhteyttä täältä. Ensimmäinen tapaamiskerta on uusille asiakkailleni puoleen hintaan.
Lähteet:
https://seksologinenseura.fi/kiinnostaako-seksologinen-asiantuntijuus/
https://www.duodecimlehti.fi/duo93413
https://medcraveonline.com/MOJWH/sex-therapy-brief-historic-and-current-perspectives.html
Seksuaaliterapia, Santalahti & Lehtonen, 2016
Vastaa