Orgasmi on kehossa ja mielessä tapahtuva seksuaalisen mielihyvän kokemus, joka on hyvin yksilöllinen. Orgasmi tapahtuu aivoissa, vaikka se voidaan saada aikaan kehoa hyväilemällä. Orgasmin aikana seksuaalisesta kiihottumisesta aiheutuneet kehon reaktiot, eli verenkierron kiihtyminen sukuelimissä, sydämen sykkeen tihentyminen ja hengityksen kiihtyminen, voimistuvat. Orgasmissa lantionpohjanlihakset supistelevat ja orgasmin voinkin tunnistaa emättimessä tai peniksessä tuntuvina rytmikkäinä supistuksina. Orgasmiin voi liittyä ejakulaatiota kaikilla sukupuolilla. Pimpillisillä orgasmiin liittyvästä nesteen purkautumisesta puhutaan usein squirttaamisena.
Orgasmin voi saavuttaa hyvin monella tapaa, kehossa on useita erogeenisiä alueita, joiden stimulointi voi johtaa orgasmiin. Orgasmin voi saada myös ilman kehon stimulointia esimerkiksi visuaalisen ärsykkeen avulla tai ajatusten tai mielikuvien avulla. On tavallista, että orgasmin kesto ja voimakkuus voivat vaihdella.
Miksi orgasmi ei tule?
On hyvin tavallista, että orgasmi ei aina tule. Hyvin moni asia voi vaikuttaa orgasmiin, ja usein orgasmin puuttumisen taustalla ovatkin mielessä tapahtuvat asiat. Orgasmi on hyvin herkkä reagoimaan esimerkiksi stressiin, huoliin, jännitykseen, häpeään tai suorituspaineisiin. On hyvä muistaa, että orgasmi ei ole itseisarvo tai onnistuneen seksin mitta. Seksistä on lupa nauttia ilman vaatimusta orgasmista. Usein kun keskitytään nauttimaan kiihottumisesta ja seksin tuottamista tuntemuksista ja paine orgasmin saavuttamisesta poistuu, se voikin tulla yllättäen.
Usein orgasmin saavuttamiseksi tarvitaan rentoutumista, luottamusta ja keskusteluyhteyttä seksikumppaniin, oman kehon tuntemista ja riittävää kiihottumista. Mikäli seksi on millään tapaa kivuliasta, epämukavaa tai epätyydyttävää on hyvin todennäköistä, että orgasmia ei tule.
Toisinaan orgasmin puuttumisessa voi olla kyse orgasmihäiriöistä. Orgasmihäiriöistä voit lukea lisää täältä ja täältä.
Miten orgasmin voi saada?
Hyvä uutinen on, että omaa orgasmiaan voi opetella tuntemaan. Omaan kehoon ja kiihottumiseen on hyvä tutustua kaikessa rauhassa esimerkiksi itsetyydytyksen avulla. Apuna orgasmiin tutustumisessa voi auttaa seksuaalisen halun tutkiminen. Mikä kutsuu, entä mikä tuntuu kiihottavalta? Entä millainen kosketus tuntuu hyvältä?
Jos on aiemmin kokenut orgasmeja ja ne ovat loppuneet, voi olla hyvä pohtia milloin orgasmien tulo tarkalleen ottaen loppui? Mitä silloin tapahtui? Millainen elämäntilanteesi oli? Entä millaisissa tilanteissa olet aiemmin saanut orgasmeja? Mikä on mahdollistanut orgasmeja näissä tilanteissa?
Orgasmeista ja orgasmivaikeuksista voi keskustella myös seksuaaliterapiassa. Varaa aika seksuaaliterapiaan täältä.
Kuuntele podcast jakso orgasmista täältä.
Lähteet:
https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00496/seksuaaliset-toimintahairiot https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00395 https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00392/vaikeutunut-siemensyoksy-ja-miehen-orgasmihairiot https://yle.fi/uutiset/3-10633046
https://korento.fi/tietoa/vulvodynia/
Naisen orgasmi, Kari Heusala, 2011
Iso O Matkaopas huipulle, Maria Kihlström, 2018
Vastaa