Seksuaalinen kiihottuminen on kehon reaktio kiihottavaksi tai miellyttäväksi koettuun ärsykkeeseen tai mielikuvaan. Orgasmin tavoin seksuaalinen kiihottuminen tapahtuu aivoissa, vaikkakin sen vaikutus näkyy kehon reaktioina ja tuntemuksina. Orgasmista voit lukea lisää täältä. Kiihottuminen tapahtuu sekä mielessä että kehossa. Kiihottumisessa hengitys kiihtyy, sydämen syke tihenee ja verenkierto sukuelimisssä vilkastuu.
Kiihottumisen tarkoitus on saada seksi ja seksuaaliset teot tuntumaan hyvältä. Toisinaan kiihottumiseen liitettävän kehon reaktion voi saada aikaan myös voimakkaat tunnereaktiot kuten esimerkiksi säikähtäminen tai sit mekaaninen ärsytys kuten vaikkapa pyörän satula, vaikka ihminen ei tuntisikaan seksuaalista kiihottumista näissä tilanteissa. Keho reagoi niin sisäisiin kuin ulkoisiinkin ärsykkeisiin, mutta seksuaalinen kiihottuminen on lopulta mielen ja kehon yhteispeliä: kehon reaktiot eivät siis yksinään kerro välttämättä kiihottumisesta.
Mieltymyksiä on monenlaisia
Ihmiset kiihottuvat hyvin eri asioista ja mieltymyksiä on ihan yhtä paljon ja monenlaisia kun meitä ihmisiäkin on. Mieltymyksen kohteet eivät ole valintakysymyksiä. On hyvin tavallista, että usein ns. kielletyt asiat tai asiat joihin liittyy erilaisia jännitteitä tai vaikkapa tabuja koetaan kiihottaviksi. Kiihottumisen polttoaineena kaikenlaiset mielikuvat ja fantasiat ovat sallittuja. On muistaa, että vaikka mielikuvan tasolla jonkin asia tuntuisi kiihottavalta, se ei suoraan tarkoita sitä, et sen haluaisi käyvän toteen tosielämässä. Fantasiat ja ajatukset ovat eri asia kuin teot, kiihottumisen polttoaineena saa jokainen käyttää juuri sellaisia ajatuksia kuin hyvältä tuntuu.
Mitä jos kiihottuminen ei onnistu tai se puuttuu kokonaan?
Satunnaisesti tai tilannekohtaisesti esiintyvä vaikeus kiihottua on tosi tavallinen. Kuten seksuaalinen halu ja orgasmikin, myös kiihottuminen on hyvin herkkä reagoimaan esimerkiksi stressiin, huoleen, väsymykseen, häpeään, luottamuspulaan, traumataustaan, syyllisyyden tunteisiin, tilannetekijöihin tai mielessä pyöriviin asioihin.
Kiihottumisen puuttuminen voi johtuu, erilaisista fyysisistä tai psyykkisistä sairauksista tai lääkityksistä, mutta kiihottumisen puuttuminen voi olla myös ns. itsenäisesti syntynyt. Kiihottumishäiriöiksi luokitellaan puolestaan kiihottumisen vaikeudet, silloin kun ne ovat jatkuvia, toistuvia ja vaikeuttavat seksielämää. Voit lukea lisää kiihottumishäiriöistä täältä. Jos kiihottumisen pulmat ovat toistuvia eivätkä lähde omin neuvoin aukenemaan, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaisiin. Myös seksuaaliterapiassa voidaan käsitellä kiihottumisen haasteita, voit varata ajan seksuaaliterapiaan täältä.
Jos kiihottumisen puuttuminen on tilannekohtaista tai olet vasta tutustumassa siihen mikä sinua voisi kiihottaa, voi oman kiihottumisen tutkiminen kaikessa rauhassa voi olla hyödyllistä. Selvittämällä miten juuri sinun kiihottumisesi toimii, mikä sitä mahdollistaa ja mikä taas puolestaan estää voi auttaa kiihottumisen haasteissa. Mahdollistavia tekijöitä voi tunnistaa esimerkiksi niin, että muistelee missä tilanteissa kiihottumista on tapahtunut, jos sitä on joskus tapahtunut, ja mitä siihen tilanteeseen silloin liittyi? On hyvä olla hyvinkin yksityiskohtainen, sillä usein asiat mitkä ovat herättäneet kiihottumista tai osaltaan voimistaneet sitä voivat olla hyvinkin pieniä tai hienovaraisia. Usein se mihin kiinnitämme huomiota kasvaa ja vahvistuu.
Puhuminen voi auttaa
Toisinaan kiihottuminen voi olla vaikeaa seksikumppanin kanssa. Kiihottumisen vaikeuksista voi myös helposti tulla kehä, jolloin edellisen seksikerran kiihottumisvaikeudet johtavat stressiin siitä onnistuuko kiihottuminen tällä kertaa. Kielteisen kehän purkamiseen voi auttaa keskustelu seksikumppanin kanssa, vaikka se tuntuisikin aluksi kiusalliselta tai nololta. Sen ääneen sanominen et tilanne jännittää tai on paineita kiihottumisesta, tai että seksiin eteneminen ei nyt onnistu niinkuin toivoisi, voi jo auttaa. Keskustelu seksikumppanin kanssa siitä miltä teistä tuntuu ja mitä tarvitsisitte tilanteessa usein purkaa jo jännitystä. On täysin ok, että aina ei suju, eikä aina kiihota. Yhdessä on hyvä pohtia, mikä voisi auttaa, mitkä voisivat olla niitä teidän mahdollistavia tekijöitä ja miten puolestaan voisitte vähentää tai poistaa kiihottumista estäviä tekijöitä. Usein tämä vaatii sitä, että uskaltaa rehellisesti kertoa seksikumppanille mitä tarvitsee.
Kiihottumisen haasteita voidaan käsitellä myös seksuaaliterapiassa. Varaa aikasi terapiaan täältä.
Tutustu lisää kiihottumiseen kuuntelemalla podcast jakso kiihottumisesta täältä.
Lähteet:
Seksuaalilääketiede, Duodecim, 2020.
https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00396/naisen-sukupuolinen-kiihottumisvaikeus?q=em%C3%A4tin
https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00496/seksuaaliset-toimintahairiot
Vastaa